Så mycket kostar tandvård, och så kan du finansiera den!

En tandläkarundersökning hos Folktandvården kostar i regel mellan 875 och 1 475 kr, men priset du betalar kan dock skifta beroende på var i landet du bor samt undersökningens omfattning. Utöver detta tillkommer även kostnader för mertjänster likt borttagning av tandsten samt lagning av dina tänder.

Att gå till tandläkaren är dyrt, och för somliga kan det därför vara svårt att betala hela summan på en gång. I den här artikeln pratar vi mer om vad det kostar att laga tänderna, varpå vi belyser bra finansieringsalternativ i den undre delen av detta blogginlägg.

 

Så mycket kostar det att få basal tandvård

  • Undersökning hos Folktandvården: Mellan 875 och 1 475 kr.
  • Undersökning hos privattandläkare: Cirka 1 000 kr.
  • Att laga ett hål hos Folktandvården: Från 1 055 kronor till 1 295 kronor inklusive bedövning.
  • Att laga ett hål hos privattandläkare: Mellan 800 och 1 600 kronor.

Så mycket kostar det att få avancerad tandvård (referenspriser)

  • Rensning och rotfyllning (en rotkanal): 3 505 kr.
  • Rensning och rotfyllning (tre rotkanaler): 5 300 kr.
  • Tandprotes (partiell protes): 11 200 kr.
  • Tandprotes (hel underkäksprotes): 15 100 kr.
  • Reparation av tandbro: 7 500 kr.

Som du själv säkert är varse om kan kostnaderna för tandvård bli omfattande, men det problemet kan du tillintetgöra genom att antingen skaffa ett kreditkort eller genom att skaffa en tandvårdsförsäkring hos Folktandvården.

 

Så kan du finansiera din tandvård

 

Med kreditkort

Med ett kreditkort dras inte pengarna direkt från ditt konto, som är fallet i samband med att du betalar med ett bankkort. Om du äger ett kreditkort betalar du istället det belopp du själv önskar via en månadsfaktura, och det är även brukligt att få ta del av cirka 50 betalningsfria dagar.

Om du betalar med kreditkort tillkommer ej heller några kostnader för ränta såvida du betalar hela det belopp som anges på månadsfakturan. Att delbetala med ett kreditkort medför dock en årsränta som i regel ligger på mellan 10 och 24 %.

 

Norwegian kreditkorts tandvårdsförsäkring

Det kreditkort som Norwegian Bank utfärdar erbjuder en tilläggsförsäkring för tandvård, med följande villkor:

Din ålder Ditt pris
20-34 år kr 237 per månad
35-49 år kr 331 per månad
50-74 år kr 475 per månad

Den månatliga kostnaden dras på ditt Norwegiankort per automatik, vilket medför att de pengar du betalar för din tandvårdsförsäkring är bonusgrundande. Med Norwegian Kreditkort får du nämligen ta del av en bonus på minst 0,5 % på varje köp.

De poäng du tjänar ihop kan du dessutom växla in mot bland annat rabatterade alternativt kostnadsfria resor och hotellnätter.

Men varför teckna sig för första bästa kreditkortet? På kreditkort jämförelse.se kan du jämföra de bästa kreditkorten som nischats mot svenskar. Du får även möjlighet att ta del av djupgående recensioner om kreditkort såsom bland annat Komplett Mastercard samt Collector EasyLiving.

 

Med tandvårdsförsäkring

Med Folktandvårdens frisktandvårdsförsäkring betalar du mellan 35 och 842 kr per månad för fri tandvård. Kostnaden beror helt på din tandstatus, och innan du får möjlighet att teckna dig för försäkringen måste samtliga av dina tänder vara lagade.

Avslutligen vill vi påminna dig om att ingen av de tandförsäkringar som nämnts täcker tandvårdsbehov som uppkommer som en konsekvens av ett olycksfall, likt de kostnader som uppstår såvida du slagit ut en tand. Tandvårdsförsäkringar täcker inte heller kostnader för tandblekning.

Lämna en kommentar

+ 15 = 18