Tandblekning

Att ha vita tänder är något som många människor tycker är vackert och attraktivt. Din mun och ditt leenden är dessutom det första som människor märker av när de träffar dig. Ibland räcker det inte att borsta tänderna varje morgon och kväll och då kan tandblekning vara ett alternativt.

Det finns flera olika metoder att bleka tänderna idag, men den vanligaste är ett tandbleknings gel som appliceras på tänderna. Det går även att använda laserblekning eller ljusbehandling. Det är viktigt att du har pratat med en professionell tandhygienist eller tandläkare innan du genomför någon slags tandblekning, för att säkerställa att dina tänder kan blekas.

Hur går tandblekning till? 

När du ska bleka tänderna kan du göra detta hemma, eller hos en tandvårdsmottagning. Tänk på att du måste vara minst 18 år för att bleka tänderna.

Innan du kan göra en tandblekning bör du först lagat eventuella hål, ha en god munhygien samt inte ha någon tandsten. När du bleker dina tänder så kommer blekmedlet, lasern eller gelen att tränga sig in i ditt tandben och din emalj. Här kommer sedan det missfärgande ämnet brytas ned, till ämnen som inte är lika färgade.

 

Risker med tandblekning

Det finns en del risker med att bleka tänderna, till exempel ilande tänder, ditt tandkött kan skadas och tänderna kan få olika färger om man har bakteriebeläggningar. Ska du bleka tänderna bör du ha koll på alla risker som finns, prata därför igenom proceduren innan tillvägagångssättet och vad du bör tänka på, innan tandblekningen genomförs.

Det är därför alltid viktigt att besöka en tandhygienist eller en tandläkare innan du genomför en tandblekning, oavsett om du ska göra den hemma eller hos en tandhygienist. Du bör t.ex inte ha några hål i tänderna och rotfyllningar ska vara genomförda.

 

Hur går det till?

Innan du ska bleka tänderna bör du prata med din tandläkare eller tandhygienist angående det alternativ som är bäst för dig. Det kan ta allt mellan några timmar , till dagar eller en vecka med behandling hemma. Är det riktigt svåra fall kan det ta längre än så.

När du bleker tänderna kommer blekningsmedlet tvinga sig in i tandbenet och emaljen. Här kommer ämnet brytas ned och tänderna blir vitare. Det är alltså en kemisk process som sker och därmed behöver du noggrant prata med tandläkaren eller tandhygienisten så att det inte blir missfärgat.

När du bleker tänderna kommer det oftast användas en gel, denna innehåller väteperoxid eller karbamidperoxid. Vid blekskenor innehåller gelet ofta fluor och kaliumnitrat, vilket ska minska ilningar som kan uppstå under behandlingen.

Efter behandlingen kan ditt tandkött vara lite irriterad, sårigt eller svullet. Skulle det ske är det viktigt pausa behandlingen tills din mun är läkt. Det är oftast gelet som irriterar, om du använder starka preparat eller om skenan inte skulle sitta ordentligt.

Tänk på att alltid genomföra en tandblekning om dina tänder är lagade, samt att det kan ta lite tid för din mun att läka efter behandlingen. Prata sedan med din tandläkare om det behöver göras en återbehandling eller inte. En tandblekning håller mellan 1 – 3 år.

 

Blir det snyggt med blekta tänder?

Faktum är att en tandblekning i regel får ett riktigt bra slutresultat. Undersökningar har visat att nästan alla som bleker tänderna är nöjda efteråt. Vem har inte gått runt och velat ha ett snyggare leende, eller få bort bruna fläckar på tänderna ifrån snus eller kaffe? Eftersom att tandblekning är ett relativt liten ingrepp, men samtidigt ger ett sånt bra resultat så kan vi helt och hållet ställa oss bakom det. Som tidigare nämnt bör man däremot vara varsam på riskerna med att bleka tänderna för många gånger.